OLJER, HÅROLJING, HÅRPORØSITET – ALT DU TRENGER Å VITE

oleje-olejowanie-wlosow-porowatosc-wlosow-wszystko-co-musisz-wiedziec

Tar du vare på håret ditt og tenker mye på hvordan du skal behandle det?

Bruker du hårbalsam og hårmasker jevnlig, uten at håret ditt blir sunnere?

Har du på følelsen at produktene gjør mer skade enn gagn?

Ofte skjer det at feilaktig utvalgte produkter enten tynger ned håret eller gjør det krusete. Det er kun noen svært få produkter som vil ta godt vare på hårtuppene – den skjøreste delen av håret. Videre kan upassende sjampoer forstyrre balansen i hodebunnen. Som en konsekvens av dette blir den overdrevent tørr eller begynner å produsere overdrevent mye talg, i tillegg til at flass, kløe eller allergi kan forekomme. Det er et vanlig problem på grunn av at kosmetikk inneholder syntetiske ingredienser som ikke samarbeider med hudens lipider.

1. HVORFOR OLJER?

Naturlige oljer er bøtemiddel for både hår og hodebunn. De er skånsomme mot hodebunnen, samtidig som de har regenererende og nærende egenskaper. De anskaffes fra planter, frukter eller frø. Naturlige oljer er ikke noe nytt – kvinner har brukt dem i hårpleie å lange tider. Men nylig har oljer begynt å dukke opp i frisørsalonger og på parfymerihyllene. Deres unike egenskaper settes pris på av kosmetikkselskaper, som villig produserer og gir ut hårpleieprodukter basert på naturlige oljer.

2. HVORDAN BRUKE OLJER?

Med bruk av naturlige oljer kan du utføre såkalt håroljing. Oljen du foretrekker påføres i håret og vaskes av etter ønsket tidsperiode. Håroljing er en svært enkel og komfortabel behandling. Videre, på grunn av de mange forskjellige metodene, er det også en prosess som kan tilpasses dine ønsker, behov eller livsstilen du har. Hvis, for eksempel, du midt i uken ikke har tid til noen forskjønnende behandling, kan du rett og slett påføre olje i tørt hår om morgenen, før du forlater huset.

3. HVA ER HÅROLJINGSMETODENE?

Hår kan oljes på mange forskjellige måter. Derfor skaper hårelskerne og oljeelskerne stadig nye metoder og planer som er tilpasset og personalisert til deres personlige behov. Under presenterer vi de mest populære og mest effektive håroljingsmetodene.

Oljing over natten – oljen må påføres i håret (tørt eller lett fuktet med vann eller urterens) og bli værende over natten. Om morgenen vaskes den rett og slett av med en skånsom sjampo. Videre, når man bruker denne metoden, må man huske å ikke bare begrense oljingen til håret, men å inkludere hodebunnen også. Utfør en massasje i et par minutter for å stimulere blodsirkulasjonen og ‘tvinge’ hårfolliklene til å arbeide. Men hvis du, av en eller annen grunn, tviler på om du skal påføre olje i hodebunnen, vil du kanskje prøve…

…oljing i et par timer. Dette gjøres på samme måte som ved forrige metode (olje, tørt eller fuktig hår, hodebunn, massasje…), det er bare varigheten som varierer. Den første gangen kan du påføre olje i bare en time. Neste gang kan du utvide behandlingen til to timer. Denne timelange oljingen kan gjøres om dagen, når som helst som det passer deg. Men hvis det fortsatt er vanskelig å sette av så mye tid til hårpleie kan du velge…

…oljing før hårvask. I dette tilfellet er det nok med et kvarter eller halvtime. Påfør oljen i tørt hår og la den være i rundt 15 minutter (maks 30 minutter) og vask den av. Sørg for å velge en skånsom sjampo og påfør en balsam som inneholder naturlige ingredienser. I tillegg er det en god idé å bruke denne tiden på å påføre en ansiktsmaske, utføre manikyr, skrubb etc. Men hvis timeplanen din er for full og du bare har tid til en rask hårvask…

…kombiner oljen din med en hårbalsam, en du vanligvis bruker- Det er nok med 2-3 dråper olje til å blande med vanlig dose av yndlingsbalsamen din. På denne måten intensiverer du virkningen av balsamen. I tillegg er det svært viktig at hårpleieproduketne bare inneholder spor av syntetiske stoffer. Føler du at ditt tynne hår trenger litt sterkere næring, bruk…

…olje i fuktig hår, etter hårvask. Den vil fungere som en leave-in balsam. Men du må huske å ikke påføre den i hodebunnen, bare fra midtlengdene. Oljen vil absorberes raskt av fuktig hår. Vil du beskytte håret gjennom hele dagen og forhindre skade forårsaket av styling, bør du påføre olje…

…i tørt hår før styling. Dette vil beskytte håret, forbedre glansen og gjøre styling lettere. For denne type håroljing trenger du bare en liten mengde olje (2-3 dråper). Olje i form av et serum kan påføres flere ganger om dagen – når du føler håret mister sin motstandskraft og briljans.

4. HVORDAN VASKE OLJENE AV?

Det finnes en misoppfatning av at, på grunn av at naturlige oljer er fete (tross alt er de oljer), kreves det svært sterke midler for å vaske dem av. Derfor bruker mange kvinner sterke, kjemiske produkter for å vaske håret. Dette er en stor feil.

Oljer – som stoffer anskaffet fra naturen – tar ikke kjemiske, komedogeniske stoffer godt. Videre ødelegger slik kosmetikk, på grunn av den store mengden parabener og syntetiske ingredienser, fullstendig det oljene allerede har fikset.

Oljene må vaskes med skånsomme preparater, fri for kunstige ingredienser, parabener, stoffer som SLS, SLES etc. Det kan være en naturlig, økologisk, organisk sjampo eller et produkt som er beregnet på barn.

Hvis oljen du har valgt er ganske tykk og ikke er lett å fjerne fra håret – først bruker du en balsam. Påført direkte på oljen emulgerer balsamen den og som en konsekvens er den lettere å fjerne med en sjampo.

5. HVA BØR MAN UNNGÅ VED HÅROLJING?

Selv om håroljing er en enkel prosedyre må du huske å unngå noen vanlige feil. For eksempel:

  • Ikke bruk for mye olje. For en grundig oljing, inkludert hodebunn, er det nok med 5 ml olje – dette er omtrent en teskje. Under påføring bare i hårtuppene brukes rundt 2-3 dråper.
  • For håroljing brukes kun naturlige, kaldpressede, uraffinerte oljer. Matolje man finner på kjøkkenet eller essensielle oljer passer ikke til slike behandlinger.
  • vask den av med en skånsom sjampo, som er fri fra syntetiske ingredienser, parabener, vaskemidler, som SLS (Sodium Lauryl Sulfat) og SLES (Sodium Laureth Sulfat).

6. HVILKE OLJER BØR MAN VELGE?

Det finnes en lang rekke oljer på markedet, noe som er grunnen til at vi ofte blir forvirret og ikke aner hvilken vi skal kjøpe. Hovedregelen når det gjelder å velge olje er at den må matches til hårets porøsitet.

Oljer er stoffer basert på et innhold av fettsyrer. Takket være disse, er de svært dyrebare for oss. De har stor påvirkning på prosessene i cellene, forbedrer dem og har antialdrende funksjon. Videre har fettsyrer forskjellige partikkelstørrelser. Derfor passer en bestemt partikkelstørrelse til en bestemt type hår. Videre har fettsyrer varierende evne til å trenge inn i håret. Vi kan skille mellom følgende:

  • GJENNOMTRENGENDE OLJER – har små partikler og består hovedsakelig av mettede fettsyrer. Slike oljer passer til hår med lav porøsitet.
  • SEMI-GJENNOMTRENGENDE OLJER – har partikler av medium størrelse og består av enumettede fettsyrer fra omega 7 og omega 9. Disse passer for hår med medium porøsitet.
  • IKKE-GJENNOMTRENGENDE OLJER – har store partikler og består hovedsakelig av de flerumettede fettsyrene omega 3 og omega 6. De passer hår med høy porøsitet.

Derfor, for å kunne velge den beste oljen, må du sjekke hårporøsiteten din.

7. HVA ER HÅRPORØSITET OG HVORDAN BEHANDLER MAN DEN?

Selvsagt kan du gjøre det hos en profesjonell tricholog. Du kan også bruke et enkelt mikroskop (kanskje barnet ditt har et, eller niesen eller søskenbarnet ditt etc…) og ta en nærmere kikk på håret. Men du kan også utføre en enkel test som inkluderer å ‘drukne’ håret ditt i en skål med vann.

Hva er hensikten med denne testen?

Hårporøsiteten avgjøres av tilstanden til skjellaget ditt – det ytterste laget av hvert hårstrå. Alle stoffer (inkludert giftstoffer, damper, sigarettrøyk) trenger gjennom skjellaget til hårets indre deler. Jo høyere porøsitet, jo mer skadet er håret.

Hvor tett eller løst hårskjellene ligger, avgjør hvilke typer partikler som vil passe best. Det er grunnen til at det er så viktig å vite porøsiteten til håret vårt.

Tilbake til ‘flytetesten’: legg et hårstrå i en skål fylt med vann. Sørg for at håret er rent og fritt for enhver type kosmetikk, silikoner etc. Vent i rundt 5-10 minutter og sjekk hvor dypt håret ditt har ‘dykket’.

Hvis håret ditt…

…fortsatt flyter på overflaten – har du hår med LAV PORØSITET.

…har sunket halvveis ned i skålen – har du hår med MEDIUM porøsitet.

…har sunket helt ned til bunnen – har håret ditt HØY PORØSITET.

Denne kunnskapen er ekstremt nødvendig for å hjelpe deg å velge den beste naturlige oljen for din hårpleie.

Følgende liste kategoriserer spesielle oljer etter spesielle typer porøsitet.

  • hår med lav porøsitet – velg kokosolje, babassuolje, palmeolje,
  • hår med medium porøsitet – velg macadamia-, mandel-, peanøtt-, sesam-, avokado- og arganolje.
  • hår med høy porøsitet – kjøp svartfrøolje, mais-, linfrø-, hvetefrø- og druefrøolje.

Det er alt.

Lykke til med håroljingen!